BluePink BluePink
XHost
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Ajax - Un pas inainte?

Introducere

Ajax - Asynchronous JavaScript and XML - nu este o tehnologie, ci mai multe tehnologii care se imbina intr-o solutie mai puternica. Cand spunem Ajax ne referim defapt la o pagina web "standard" la care se adauga un mecanism asincron de obtinere a datelor de la serverul web.

Componentele folosite intr-o pagina web ce foloseste ajax sunt :

Care este noutatea?

Ajax se foloseste de mecanismele traditionale de prezentare a unei pagini web, insa ofera utilizatorilor o responsivitate mult mai buna folosindu-se de cereri asincrone pentru update-uri partiale ale paginii.
Asta inseamna ca un utilizator face o cerere (declansata de un eveniment - apasare buton, etc), acesta cerere este trimisa serverului web printr-un obiect de tipul XMLHttpRequest care este gestionat de motorul Ajax si care se va acupa de gestiunea comunicatiei intre client si server. Clientul va putea sa continue interactiunea cu interfata web, fara sa astepte raspunsul din partea serverului.

Cand sunt utile cererile asincrone ?

Bineinteles ca Ajax nu face minuni, timpul de procesarea a unui cereri va ramane acelasi. Ideea este de a face o procesare mai eficienta prin efectuarea de cereri partiale si incrementale si de a nu bloca interactiunea utilizatorului cu interfata web - eliminarea timpilor morti in care un utilizator asteapta sa se incarce o pagina.

Exemple de utilizare si tehnici

Concluzie

Se observa ca se incearca apropierea de conceptele utilizate in programarea aplicatiilor de PC, care sunt mai avantajoase decat normele stricte folosite in dezvoltarea de interfete web traditionale.