Scurta prezentare
Javascript este un limbaj de scripting prin intermediul caruia designerii de pagini web se pot folosi de mecanisme specifice programarii pentru a furniza paginilor dinamism. Astfel, cu ajutorul Javascript site-urile pot oferi utilizatorilor nu doar informatie, ci si functionalitate.
Prefixul 'Java' reprezinta doar un aport al departamentului de Marketing din cadrul Netscape (la vremea la care Brendan Eich de la Netscape propunea folosirea limbajului de scripting pe care tocmai il crease, Java incepuse sa fie o tehnologie "la moda"). In linii mari, cele doua limbaje au in comun sintaxa si abordarea orientata obiect (caracterul unui pagini web de a se prezenta ca o colectie de itemi - butoane, ferestre, cadre, meniuri, insusi documentul HTML - inclinand catre preluarea modelului orientat pe obiecte).
O diferenta notabila intre cele doua apare in sistemul de tipuri: in Javascript, tiparea e dinamica. Adica, tipurile sunt asociate cu multimi de valori bine precizate, si nu cu variabile, ceea ce inseamna ca o variabila poate sa fie legata la diverse valori (si deci si la tipuri diferite) pe parcursul "programului".
Pe langa tiparea dinamica, Javascript inglobeaza trasaturi imprumutate de la diverse limbaje de programare si categorii de limbaje: proprietatile obiectelor pot fi accesate ca array-uri asociative ('o.x' e totuna cu 'o["x"]'), functiile pot fi vazute si tratate ca obiecte (spre exemplu, li se pot accesa proprietatile), functiile pot fi apelate cu un numar variabil de parametri, se pot scrie expresii regulate precum cele din Perl s.a.
Incorporarea de cod Javascript in paginile web ofera dinamism: inglobarea de continut dinamic, diferit in functie de context, executia unor actiuni ca reactie la aparitia unor evenimente, validarea formularelor etc. Datorita caracterului hibrid - limbaj de scripting integrat in HTML - Javascript ofera creatorilor de pagini web, pe de o parte, acces la informatiile pe care "le stie" browser-ul (structura documentului, organizarea cadrelor, tipul si componenta formularelor etc.) si, pe de alta parte, posibilitatea de a gestiona toate aceste informatii din punct de vedere programatic.
Pentru mai multe informatii despre cum poate fi folosit Javascript pentru a implementa diverse functionalitati intr-o pagina web, cateva link-uri utile: